Izjava o dostopnosti

Krajevna skupnost Osek-Vitovlje se zavezuje omogočati dostopnost za spletno stran: https://www.osek-vitovlje.si/ v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18, 95/21 – ZInfV-A, 189/21 – ZDU-1M, 18/23 – ZDU-1O) in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran. Spletna stran je izdelana v WordPress-u in vsebuje tudi vtičnik One Click Accessibility na stopnji AA (WCAG 2.0), ki je skladna s standardom SIST EN 301 549 V1.1.2, ki je zahtevan v ZDSMA.

Zagotavljanje dostopnosti osebam s posebnimi potrebami omogočajo naslednje sistemske prilagoditve:

 • spremembo barv na črno/belo,
 • prilagajanje temnih in svetlih kontrastov,
 • ustavitev premikov,
 • spremembo fonta pisave,
 • podčrtanje povezav,
 • prilagoditev velikosti pisave,
 • odzivno oblikovanje oz. prilagajanje postavitve vsebine zaslonu,
 • navigacijo s tipkovnico.

Stopnja skladnosti

Spletišče je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti je bila pripravljena 6. 5. 2024. Izjava je bila nazadnje pregledana 6. 5. 2024. Metoda, ki smo jo pri oblikovanju te izjave uporabili je samoocena.

Nedostopna vsebina na spletnem mestu

Dostopnost spletišča spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Skladno z varnostno politiko spletnega mesta, so vsi uradni dokumenti (zapisniki, obrazci in drugo) naloženi v PDF obliki, ki pa ni skladna z ZDSMA. Če želi uporabnik katerikoli dokument pridobiti tudi v drugih formatih (.doc, .docx ali podobnih), lahko to zaprosi preko e-pošte na naslov ks@osek-vitovlje.si.

Posamezne elemente dostopnosti smo lahko izboljšali in jih prilagodili določilom ZDSMA v skladu z možnostmi. Nekatere spletne vsebine pa ne morejo izpolnjevati vseh zahtev glede dostopnosti. Njihovo dokončno prilagajanje zahtevam bi bilo, predvsem z vidika kompleksnosti vsebin, nesmotrno v smislu nesorazmernega bremena v finančnem in kadrovskem pogledu. Zato nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

 • dokumenti v PDF obliki zapisa,
 • različne tabele s podatki,
 • fotografije in grafični elementi niso opremljeni z ustreznim nadomestnim besedilom.

Povratne in kontaktne informacije

Pri brskanju po spletni strani https://www.osek-vitovlje.si/ lahko obiskovalci kljub našim prizadevanjem, da bi bile vse spletne vsebine čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo. Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki prosimo pošljite pisno po navadni pošti na naslov:

Krajevna skupnost Osek-Vitovlje
Osek 46f
5261 Šempas,

ali elektronsko po e-pošti na naslov: ks@osek-vitovlje.si .

Izvršilni postopek

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18, 95/21 – ZInfV-A, 189/21 – ZDU-1M, 18/23 – ZDU-1O) lahko oddate opis in povezavo na nedostopno vsebino spletne strani Inšpektoratu Republike Slovenije za informacijsko družbo:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
telefonska številka: 01 555 58 48; e-pošta: gp.irsid@gov.si

Zadnja sprememba: 6. 5. 2024

Skip to content