Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič

Vsak dober vrtnar ali načrtovalec ve, da so trajnice osnova lepo urejenega okrasnega vrta ali javne zelene površine. Zakaj? Ker so zanimive celo leto, ko cvetijo in tudi, ko ne cvetijo. Ker sadiko kupimo le enkrat, ta pa raste in se razrašča. Tako lahko ˝mladičke˝ kmalu presadimo drugam ali z njimi razveselimo prijatelja. Toliko sort je, da lahko z njimi ustvarimo strogo formalni vrt ali sproščeno divji, kričeče barvit ali prefinjeno umirjen kotiček. So majhni, le slab centimeter visoki drobižki, ki zapolnijo fuge tlakovanih poti, pa tudi pravi orjaki, ki nas skrijejo pred radovednimi pogledi.

Trajnice

Trajnice so po definiciji zelnate rastline, ki prezimijo na prostem in živijo vsaj tri leta na istem mestu. Med njimi so seveda večinoma takšne, katerih življenjska doba ni omejena. V to skupino rastlin torej ne sodijo enoletnice in dvoletnice, kakor tudi ne drevnina (drevesa, grmovje in olesenele plezalke), sobne in klasične balkonske rastline. Trajnice so v vrtu zelo uporabne rastline. Ljudje jih imajo radi predvsem zaradi njihove trpežnosti, lepote cvetja in raznolikosti oblik in barv listja. Na vrtni gredi, v skalnjaku in drugod jih je vsako leto več in vse lepše so, če jim zagotavljamo vsaj osnovne pogoje za življenje. Prav za vsak kotiček vrta se gotovo najde kaka trajnica, ki bo razveseljevala ljubiteljskega ali profesionalnega vrtnarja vsako leto znova. Med trajnice spadajo tudi vodne in obvodne rastline, dišavnice in začimbnice ter mnoga zdravilna zelišča, okrasne trave in praproti.

Ponudba

– vzgoja in prodaja trajnic

– brezplačno svetovanje

– ekskurzije – za razna društva in turistične skupine nudijo enodnevni program z zanimivo vsebino

– predavanja za skupine – pripravijo polurno, enourno ali daljšo predstavitev trajnic, urejanja vrtov in podobno

– seminarji in delavnice -za vse tiste, ki si želijo poglobiti svoje uporabno znanje o trajnicah, so pripravili program seminarjev in delavnic, ki jih izvajajo v njihovi vrtnariji

Delovni čas vrtnarije

V času vegetacije od 1. marca do 15. novembra vsak delovni dan, tudi sobote, od 9-17. Ob nedeljah in praznikih je vrtnarija zaprta. Po vnaprejšnjem dogovoru so možne tudi izjeme.

Pozimi, ko je vrtnarija zaprta, so možne informacije na telefon št. 05/307-88-10 ali po e-pošti trajnice@ trajnice.com.

Za ostale dneve izven tega urnika je možen sprejem strokovnih ekskurzij ob predhodnem dogovoru.

URL: http://www.trajnice.com