PAIC – Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti

Map Unavailable

Datum / Čas
Date(s) - 30/11/2016 - 08/12/2016
12:00 dop

Kategorije Ne Kategorije


Vabljeni v Osek pri Šempasu  na predstavitev projekta PAIC ter rezidenčnih umetnikov, Domenec (Španija – Barcelona) in BridA (Slovenija – Šempas),  v torek, 29.11.2016 ob 19h v galeriji “Učilna”, kar bo obeležilo tudi pričetek skupnostne delavnice na temo “Vidno / Nevidno”.

Ta bo potekala pod vodstvom omenjenih umetnikov vsak drugi popoldan med 30.11 in 8.12. v oseškem “Farovžu” (Osek 79), oziroma na bližnjih lokacijah. Udeleženci bodo skupaj z umetniki izbrali, spoznali oziroma razvili ustvarjalne postopke ali orodja, s pomočjo katerih bodo obravnavali izbrano temo ali vprašanje, pomembno za skupnost. Deloma se bo prepletala s strokovno delavnico na temo udeležbene umetnosti, ki se bo med 5. in 8.12. odvijala v Oseku ter v prostorih Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Udeležili se je bodo mednarodni strokovnjaki, predstavniki projektnih partnerjev, občinski in državni odločevalci na področju kulture, ter predstavnik Evropske komisije.

Zaključni veliki javni dogodek s predstavitvijo rezultatov obeh delavnic ter javno okroglo mizo o udeležbeni umetnosti in kulturi bo potekal v oseškem “Farovžu” (Osek 79) v četrtek, 8.12. 18-22h;

Za pogostitev bodo poskrbeli Faladur, Lepa Vida, Malovščevo in KTD (Kulturnega in turističnega društva) Osek.

P A I C

Prva serija dogodkov se bo torej zgodila v vasici Osek na Goriškem v Sloveniji med 29.11. in 8.12.2016, februarja 2017 se odvijeta rezidenci in delavnica v danskem mestecu Soro in okolici, nato se projekt seli v Španski Vic nedaleč od Barcelone, ter zaključi prvi cikel dogodkov v Komiži na hrvaškem otoku Vis.

Na podlagi evalvacije med vsemi deležniki ter preizkušanja različnih metod, pa tudi temeljite študije dobrih praks v matičnih državah ter širom Evrope in sveta, bo projektna skupina postopno razvila interdisiplinarni sodelovalni model za izvedbo udeležbeno-umetniških procesov v tovrstnih okoljih, ki ga bo utrdila in preverila v drugem ciklu dogodkov 2018/19, ko bodo vključene iste ali sorodne lokacije ter skupnosti.

Skupaj z bogatim strokovnim diskurzom  (članki, konference, seminarji) ter medijskim arhivom (dokumentarni film, fotoserije ipd.) bo projekt predvidoma pozitivno vplival tudi na posamezne politike in sistemske ureditve, ki zadevajo kakovost kulturne produkcije v depriviranih družbenih okoljih ter ranljivih skupinah.

Partnerji:

Omnimedia (Hrvaška; koordinator)

Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici (Slovenija)

ACVic, center za sodobno umetnost (Španija)

Soro Kunstmuseum, muzej umetnosti (Danska)