Turizem in gostinstvo

Naselji Osek in Vitovlje ležita na severnem robu Vipavske doline in sta deloma pomaknjeni pod vznožje Trnovske planote. Prav ta razgibanost daje naseljema pogoje za nastanek številnih posebnosti in znamenitosti.

Če najprej začnemo z naravnimi znamenitostmi, ki jih lahko pri nas obiščete in preživite lepe trenutke, velja omeniti hribe nad naseljema. Po številnih poteh se lahko povzpnemo na Veliki rob, Čaven ali Kucelj od koder imamo čudoviti razgled na Trnovsko planoto, celotno Vipavsko dolino in Goriško pokrajino. Če je vreme ugodno, seže pogled do Jadranskega morja ali do Julijskih alp na severu. Na nižji nadmorski višini lahko obiščemo še Sekulak in Vitovski vrh. Ker se pri nas pozna vpliv mediteranske klime, lahko večino teh najvišjih vrhov obiščemo tudi pozimi, saj sneg le redko vztraja dolgo. Če se spustimo še nižje, pridemo do Kopitnika, kjer je vzletišče za jadralne zmaje in v bližini lovska koča. Pot navzdol nas vodi po „ Visokem zidu“. Ta pot je bila zgrajena v Napoleonovem času in se je večjidel ohranila še do današnjih časov.

Naslednja postojanka je cerkev Sv. Marije , ki stoji na osamelcu imenovanem Vitovski hrib in je ena lepših turističnih in romarskih točk. Tukaj prirejajo praznik „Binkošti“, ki vsako leto pritegne veliko pohodnikov ter vernikov iz vseh krajev. Preden prispete do cerkve, se lahko ustavite pri kamnitem znamenju Sv. Lucije, zavetnice za oči, ki se nahaja na visoki skali ob poti iz Krnice oziroma Kopitnika.

Hitro pod cerkvijo, skrito med drevesi in skalami, leži Vitovsko jezero. To je naravno jezero dolgo približno 10m, široko približno 7m in v najglobljem delu sega do približno enega metra. Nadalje nas pot navzdol vodi do cerkve Sv. Petra, ki stoji med zaselkoma Užiče in Vitovlje. Tam se lahko ustavimo v spominski sobi zelo znanega ljudskega umetnika, kiparja in rezbarja Stanka Hrovatina.

Naslednja zanimivost je „Upokojenska krožna pešpot“, ki vodi iz prireditvenega prostora v Užičah, mimo zaselka Badaliči, preko gmajn nad Osekom, čez Kuclje in nazaj v Užiče na prireditveni prostor, kjer se vsako leto v jesenskem času odvija praznik kostanja. Prav tako lahko v tem času pri pohodu naberemo kakšno gobo ali druga zelišča.

Sedaj smo se že spustili precej v dolino. V zaselku Dolenje v Vitovljah lahko obiščemo cerkev Sv. Lucije. Spotoma se lahko ustavimo v Turistični kmetiji Malovščevo, kjer se lahko pogostimo z domačimi dobrotami in žlahtno kapljico vrhunskega vina. Na drugi strani pa si lahko ogledamo vas Osek, ki je strnjeno naselje s tipičnimi ozkimi ulicami imenovanimi „gase“. Sredi vasi stoji cerkev Sv. Martina, poleg nje pa glavni vaški trg imenovan „plac“ z znamenito več kot 100 let staro lipo.

Če gremo od središča vasi Osek čez Rošovšče proti vzhodu, pridemo do znamenitega vojaškega pokopališča iz 1. svetovne vojne, ki je v današnjih časih še edina priča vojne vihre, ki je stoletje nazaj divjala v teh krajih.

V Oseku lahko okusite vrhunska vina v vinski kleti družine Ipavec. Če si zaželite druge gostinske ponudbe, se lahko ustavite v gostilni „Pri Olgi“, tik ob magistralni cesti v Vitovljah, kjer vas bodo odlično postregli.

Naslednja zanimivost je akumulacijsko jezero Vogršček. To je umetno jezero, zgrajeno predvsem z namenom namakanja kmetijskih površin spodnje Vipavske doline. Sčasoma so se v njem naselile različne vrste rib in druge vodne živali ter rastline, kar dandanes omogoča uspešen ribolov. V poletnih mesecih pa se lahko v njem tudi osvežite in naberete svežih moči. Na poti k jezeru Vogršček vas bo zagotovo premamil vonj po odličnem kruhu ali pa po vrsti peciv, ki jih pečejo v pekarni Krkoč.

Poleg omenjenega so v okolici še številne poti za rekreativno kolesarstvo in pohodništvo. Dobro označena pešpot od Lijaka do Sekulaka je speljana skozi naselja, ki so na severni strani položena na pobočje Trnovske planote, na južni pa se iztekajo v plodna polja tja do Vogrščka. Vmes se raztezajo obsežni vinogradi in sadovnjaki. Pot poteka od Šmihela, Ozeljana, Šempasa in Vitovelj do Oseka in je zasnovana tako, da si sami izberemo odsek in smer glede na telesno pripravljenost in zanimanje. V zadnjih letih je zmeraj bolj popularno tudi jadranje z jadralnimi padali.

Nenazadnje ne smemo pozabiti na naši kulturno-turistični društvi iz Oseka in Vitovelj, ki redno skrbita, da se dogaja kaj pestrega in zanimivega.

Kot lahko vidite, je v naši krajevni skupnosti veliko zanimivih stvari, ki pritegnejo pozornost obiskovalcev od blizu in daleč. Najbolje bo, da se na lastne oči prepričate kar sami!