Spominska prireditev in odkritje obeležja ob 100. obletnici odhoda domačinov v begunstvo

Map Unavailable

Datum / Čas
Date(s) - 16/10/2016
4:00 pop

Kategorije Ne Kategorije


V nedeljo 16. oktobra 2016 vabljeni na spominsko slovesnost v Oseku (Jeklov dol) ob 16. uri, ki je namenjena spominu na odhod prebivalcev Oseka in Vitovelj v begunstvo, pred natanko 100 leti ter na žrtve, ki jih je vojna zahtevala med domačim prebivalstvom. V sklopu prireditve bo odkrito tudi novo spominsko obeležje, otroci OŠ Šempas pa bodo ob sklepu prireditve v sklopu projekta ‘UNESCO – drevesna olimpijada’ posadili lipo.

 

 

Program prireditve:

Slavnostni govornik: zgodovinar dr. Renato Podbersič.

V kulturnem programu nastopajo:
Pevski zbor OŠ Šempas pod vodstvom Mojce Maver Podbersič,
Larissa Stepanova,
Tamara Ušaj Bizjak in Metka Guštin,
Nataša Konc Lorenzutti in Miha Nemec.

 

Projekt obeležja umrlim domačinom je nastajal v sodelovanju med KTD Osek, KTD Vitovlje, KS Osek-Vitovlje in Mestno občino Nova Gorica.

Z obeležjem umrlim domačinom in begunstvu se zaokrožuje spomin na posledice I. svetovne vojne v naših krajih, ki se je začel s postavitvijo obeležja vojaški bolnišnici na Polanah leta 2014. Spomin na tuje žrtve pri nas se z novim obeležjem dopolnjuje s spominom na tragične usode domačega prebivalstva, na begunstvo in na domačine, ki se niso nikoli vrnili in so pokopani drugod: od Poljske do Italije, od Rusije do Tirolske ter seveda v Posočju in na Krasu. V sklopu postavitve obeležja se ureja tudi okolica, ki je prilagojena na načrtovano ureditev Doma krajanov in parkirišča na tej lokaciji. Ob obeležju bo zasajena lipa ter postavljene lesene klopi za sedenje. Okolica obeležja je zasnovana kot točka srečevanja in kot izhodiščna točka za obiskovalce, saj se nahaja v neposredni bližini starega dela Oseka in Fabianijeve cerkve sv. Lucije v Vitovljah. Obenem je tu lahko izhodišče za pohode v smeri proti vojaškemu pokopališču, Vitovljam ali Vogrščku.

Za več informacij kliknite na povezavo.

 

Zgodovinski podatki so na voljo v priložnostni zgibanki, ki je dosegljiva na spodnji povezavi:

“Postoj še hip z menoj…” – 100. obletnica odhoda domačinov v begunstvo

 

Lepo vabljeni.