Vinska klet Ipavec

Vpliv toplega morskega zraka, ki prihaja po Soči navzgor, se ustavi na sončnih pobočjih Trnovske planote. Tu boste našli prijazno vasico Osek, kjer domuje družina Ipavec. To je družinsko podjetje, ki prideluje grozdje, ki ga predela v vina odličnih kakovosti. Gojenje vinske trte ima pri hiši že vsaj 400 letno tradicijo. Večji preobrat pa je nastal, ko je sedaj gospodar Roman Ipavec začel s stekleničenjem vina.

Vinogradi

Vinogradi družine Ipavec se raztezajo na 8 hektarjih. Ležijo na sončnih flišno ilovnatih legah spodnje Vipavske doline, kjer so idealni pogoji za zorenje različnih sort grozdja. Z vsem srcem se posvečajo vzgoji vinske trte in kletarjenju. Velika pomočnica jim je narava, pa tudi spoštovanje receptov njihovih očetov.

Pridelava

Konec avgusta se začne veseli čas trgatve najzgodnejših sort pinojev. Pri tem delu priskočijo na pomoč številni prijatelji in sorodniki. Grozdje se obira v zaboje in se ga čimprej prepelje v klet, kjer se ga stisne v pnevmatski stiskalnici. Mošt, ki izteče prečrpajo v cisterne. Čez noč se mošt sesede. Postopku pravimo razsluzenje. Cvet ali zgornje tri četrtine mošta spet prečrpajo v drugo posodo, usedlino pa se shrani posebej. Moštu se doda 4 mg čistega žvepla in pusti, da začne vreti. Med vrenjem mošta je potrebno paziti, da ne vre premočno, sicer ga je potrebno ohlajati. Do sv. Martina mošt dozori v vino. Takrat ga pretočijo in počakajo, da se zbistri ter umiri.

Kvaliteto bodočega vina vsak dober kletar oceni že v vinogradu na grozdju. Če je grozdja na trti malo in je to zdravo ter primerno zrelo, ni strahu, da bo vino vrhunsko. Vesten kletar pa poleg naštetega skrbi tudi za čistočo in natančnost pri delu v kleti. Klet je modernizirana, opremljena s sodobno opremo in orodjem. Kemija pa pri družini Ipavec ne najde prostora.

Potem, ko vino leto in dan zori v posodah, ga natočijo v buteljko Lepa Vida, ki je njihova ekskluziva in je posvečena slovenski ženi. Oblikoval jo je Oskar Kogoj.

Vina

Vsa vina družine Ipavec so suha, mirna, z izrazito sortno noto. Cenjen chardonnay, svečan sauvignon, bister beli pinot, slasten sivi pinot ter mladostna malvazija so bele sorte, katerih okus bo dal trenutku nepozaben pečat. Močan merlot, barvita barbera in karakteren cabernet sauvignon pa so rdeče sorte, katere boste še dolgo nosili v spominu, če jih boste poskusili. Vina družine Ipavec so za kulturno pitje in uživanje ob žlahtni kapljici.

Kontakti:

Ipavec Roman in Vilma

Osek 4b

5261 Šempas

Slovenija

Telefon: +386 5 308 86 10

GSM: +386 41 774 232

FAX: +386 5 308 88 69

E-mail: lepavida@vina-ipavec.com

URL: http://www.vina-ipavec.com

Vinotoč Ipavec – Dob

Kidričeva ulica 2

1212 Dob

Slovenija

Urnik:

vsak petek od 10h do 18h