Ambrož Vrtovec

Ambrož Vrtovec (1991 – ), modelar

Ambrož Vrtovec iz Oseka je že od malih nog izkazoval posebno nadarjenost za modeliranje. Resneje ga je pritegnilo kot četrtošolca, ko je začel obiskovati takrat ustanovljen modelarski krožek na OŠ Šempas pod mentorstvom Rajka Figlja.

Sprva so bili njegovi modeli čisto enostavni in preprosto izdelani iz lesa-balse. Ambrož je krožek kmalu prerasel in začel modele izdelovati doma ob pomoči modelarja, predsednika Goriškega kluba mladih tehnikov Zorana Brezigarja in očeta Bogdana, nasvete pa mu je delil tudi izkušen tekmovalec svetovnega merila Roland Koglot. Njegovi modeli so se hitro razvijali do sedanjih vrhunskih, ki so izdelani iz kompozitnih karbonskih materialov, z mehatronskim sistemom. Ambrožu gre posebna pohvala, saj je eden redkih, ki svoje modele skoraj v celoti izdela sam. Večina kupi že narejene in testirane ruske modele. Ambrož pa raje zaupa svojim spretnim rokam, kar se je do sedaj izkazala kot odlična tehnika.

Ambroževi modelarski tekmovalni začetki segajo v leto 2003 s prvo tekmo za slovenski pokal v zasneženem Novem mestu, v kategoriji F1H. Kasneje pa je prešel v F1A, kjer niza uspehe na državnih ter mednarodnih tekmovanjih. Leta 2008 je bil Ambrož član državne mladinske reprezentance, ki je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Ukrajini zastopala slovenske barve. Mladi fantje so skupinsko brez težav pometli z vsemi konkurenti in osvojili zlato odličje.

Na nedavnem evropskem prvenstvu v Romuniji je v kategoriji F1A tekmovalo 41 tekmovalcev iz petnajstih držav. V slovenski reprezentanci sta poleg Ambroža tekmovala še Aljaž Ferjančič iz Kluba mladih tehnikov Šempeter in Rok Šiftar iz RŠD Štart iz Prekmurja. Ambrož je osvojil odlično drugo mesto in s tem naslov evropskega mladinskega podprvaka.

Tekmovanje s prostoletečimi modeli letal je naporen način tekmovanja, saj tekma poteka preko celega dne. Vsak tekmovalec ima z modelom sedem letov. Maksimalni čas, ki ga lahko tekmovalec doseže v letu, je tri minute. Tekmovalci z enakim številom točk v regularnem delu tekmovanja se pomerijo še v finalnem delu, tako imenovanem “fly offu”, kjer traja let najprej pet minut, nato sedem,… dokler ni znan zmagovalec. Na večjih tekmah, kot je evropsko prvenstvo, je v “fly offu” lahko več kot 15 tekmovalcev.


Dosežki:
– 2008, Ukrajina – zlato odličje kot član državne mladinske reprezentance v kategoriji F1A
– 2009, Romunija – evropski mladinski podprvak v kategoriji F1A


(vir: Goriška, 7.oktober 2009)