OKROGLA MIZA

V ČETRTEK JE NA SEDEŽU KS OSEK – VITOVLJE POTEKALA OKROGLA MIZA O ARHITEKTURNI DELAVNICI

Uvodno predstavitev je imel koordinator naloge, Simon Kerševan (član Sveta KS Osek – Vitovlje). Od izvajalcev so se ‘Okrogle mize’ udeležili prof. Jure Kobe in študentje, od sofinancerjev delavnice pa Damjana Baša (CEPROV) in arh. Niko Jurca (MONG – odd. za okolje in prostor), predsednik KS  Davorin Faganel, predsednik TDK Osek Vojko Ličen, arh. Milko Bratina, arh. Jernej Kraigher ter 33 krajanov  iz Oseka, Vitovelj in Šmihela.

Arh. Jure Kobe je poudaril, da je projektna naloga predvsem iztočnica za spodbudo KS in lastnikom objektov, ki so jih študentje zajeli v svoji analizi in da so nekatere rešitve pravzaprav že uresničljive, predvsem tiste urbanističnega značaja pa zahtevajo širši konsenz krajanov (dostop do Placa v Oseku, parkirišča, infrastruktura, nove zazidalne površine).

Arh. Niko Jurca je govoril zelo na splošno o trenutni strategiji oddelka za okolje in prostor ter da se pripravljajo novi strateški akti in zakonodaja ter da bodo (upamo!) krajani o tem pred sprejetjem obveščeni oziroma bo to širša javna razprava.

Do trenutnega stanja na področju urejanja prostora je bil zelo kritičen arh. Milko Bratina, ker ima sedaj ‘kapital’ moč posegati v nekoč nezazidljive parcele, kar povzroča stihijo (eventualna nova soseska na vzhodni strani Oseka) povezano z infrastrukturo in trenutnimi resursi vode in elektrike.

V razpravi so sodelovali Damjana Baša, Franc Golob, Darja Prinčič, Vojko Vrtovec in drugi.

Na ‘Okrogli mizi’ sta bili predstavljeni tudi odlični brošuri o letošnji arhitekturni delavnici, ki je zajemala Osek, Vitovlje in Šmihel.

V naslednjih dneh bosta bošuri dosegljivi preko naše spletne strani.