Večnamenski prireditveni prostor v Oseku

Če pogledamo malo nazaj v kroniko Oseka, bomo hitro opazili, da je kraj v 70.-tih letih močno stagniral z odseljevanjem domačega prebivalstva v Novo Gorica, za njimi pa so ostajale prazne hiše in ostareli. Svoje je opravil še potres. Sledilo je zaprtje Osnovne šole in sprememba namembnosti v stanovanjski objekt, zaprla se je lokalna trgovina, ki je zadovoljivo oskrbovala krajane z vsakodnevnimi dobrinami.

Krajevni skupnosti so bili dodeljeni začasni prostori v prenovljeni šoli, do katerih pa se moramo prebijati preko zasebne lastnine. Vračanje v vas, doseljevanje nove mlade populacije in rastoča potreba po druženju ter ponovno prebujena kulturna zavest je porodila potrebo po večnamenskem prostoru, namenjeno zagotavljanju osnovnih materialnih in duhovnih potreb krajanov, ne samo Oseka ampak celotne krajevne skupnosti.

V program projekta je vključen večnamenski prostor za razne športne igre na prostem, prostor za potrebe opravljanja funkcij KS, manjši prostor za kulturne prireditve (galerija, literarni in glasbeni večeri, zbori krajanov, volitve) ter manjša trgovina oziroma gostinski lokal.

Osnovna projektna dokumentacija (Peojekt NG, arhitekt Milko Bratina) je končno? narejena; zapleta se pri izdaji gradbenega dovoljenja, kjer se ponavlja znana zgodba iz prejšnjih let. Prejšnji člani sveta KS so opravili ogromno dela, vložili nešteto svojega časa, da bi projektna naloga zagledala beli dan. Kot vedno, ustanove imajo neskončno veliko časa in metod, ki ga posameznik in KS nimajo.

Kje smo zdaj?

Pridobiti je potrebno gradbeno dovoljenje, ki ga izdaja Upravna enota. A ker nismo lastniki zemljišča niti ne razpolagamo z lastnim denarjem, moramo loviti izmikajoče se birokrate po občinskih hodnikih. ALI VESTE, DA OD OSEKA DO KROMBERKA NIMAMO SVOJEGA SVETNIKA V OBČINSKEM SVETU???

Poskusili bomo še z lobiranjem, potem ko so si ostale KS že dobro postlale in uresničile vsaj večino zastavljenih ciljev. Naredili bomo še nekaj korakov, da pridobimo ustrezno soglasje k izdaji gradbenega dovoljenja, čeprav nam razlagajo, da moramo priti najprej v proračun.

Projekt je res vreden nekaj deset milijonov SIT, a z dobro voljo in politično pretanjenostjo za problem vaške skupnosti, ki je zadnjih 30 let samo izgubljala, se bi ta sredstva našla in projekt v obdobju do leta 2010 realiziral po fazah.

Ostaja pa še druga pot, potem ko so pravna sredstva že uporabljena, a rezultatov vseeno ni. Prva možnost je aktiven pritisk volilne baze preko medijev na župana in občinsko upravo, ki kot zadnja instanca odloča o proračunu, druga pa je kolektivna odpoved celotnega sveta KS, ker se ne pustimo še naprej voditi za nos, še naprej opravljati Sizifovo delo trkanja na vrata tistih, ki dobivajo plačo, mi pa za njih opravljamo ‘kekčevo delo’, da ob koncu mandata ne bo nič narejenega, krivi pa bomo osebno člani KS?

Ne, hvala.

Proračun mestne občine Nova Gorica je bil sprejet in zastave v Oseku so na pol droga, saj mestni svetniki, predvsem pa župan Brulc za prepotrebni projekt ‘Večnamenski prostor’ v Oseku niso imeli, želeli ali smeli imeti posluh.Tako lahko za naslednjih 50 let rečemo temu projektu ADIJO !!!